GREEK PROPAGANDA

ALI STE VEDELI?

Pred letom 1988 in razglasitvijo neodvisnosti republike Makedonije leta 1991 je bila uradna politika Grčije zanikanje celo obstoja imena Makedonija (z zakonom so prepovedali izraz Makedonija in danes tako »opevano« grško pokrajino Makedonija preimenovali v Severno grčijo).

Grška propaganda: » Aleksandrova armada je bila grška armada «


Eugene Borza »Makedonika«

Med skoraj 850 osebami, ki jih navaja Berve, jih je 275 zagotovo ali verjetno etničnih Grkov. Med temi jih 126 ni povezanih z Aleksandrovim spremstvom in nas zato ne zanimajo. Od 149, ki ostanejo, jih je 69 – skoraj polovica – dvorjanov, povezanih z upravo. Sem spadajo filozofi, zdravniki, igralci, atleti, glasbeniki, žonglerji/cirkusanti in drugi. Ostane 89 imen. Med  temi so trije z neznanim narodnostnim poreklom. 24 Grkov služi kralju pri opravljanju različnih administrativnih opravil: nekateri so kurirji, drugi uradniki, finančniki, nekateri kot kraljevi zastopniki v določenih krajih. Pojavljajo se in izginevajo v zgodovinskih zapisih v skladu z Aleksandrovimi potrebami po njihovem delu / storitvah. Ostalih 53 Grkov opravlja specifične vojaške funkcije.

Med temi 53 osebami jih je 22 povezanih z eno enoto (zavezniki iz Orhomena), ki so, mimogrede, odslovljeni skupaj z drugimi grškimi zavezniki leta 330 pr. n. št. (Samo nekaj kratkih let po začetku ekspedicije.)   Štirinajst drugih Grkov ima položaje v mornarici, bodisi kot poveljniki ladij v floti Hydaspesa ali v zvezi z oceanskim potovanjem Nearchusa. Štirje Grki so odgovorni za najemniške enote in 9 drugih neznane, nižje položaje v vojski. Sedem jih ima službe, ki jim niso omogočile potovanja dalj od Egipta.

Če povzamemo, med 149 znanimi Grki z uradnimi stiki s kraljem jih je imelo samo od 35 do 40 imelo višje položaje – nekateri kot oficirji, nekateri kot administratorji, vendar samo s peščico najvišjih položajev.

Človek resno čuti, da bi moral zagotoviti potreben dokaz za trditev sodobne grške propagande, da je bila Aleksandrova vojska grška. Dokazi ne podpirajo te trditve. Armade s 40.000 vojaki nikakor ni mogoče imenovati grška armada, če je število Grkov v njej tako neznatno in nepomembno. Če bi Grki želeli imeti /imenovati katero od armad za svojo, bi bili upravičeni do perzijske armade Darija III, kjer je število Grkov preseglo 50.000 plačanih najemnikov. Ti Grki so se, mimogrede, borili proti Makedoncem.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Med približno petinšestdesetimi možmi, imenovanimi hetairoi, jih je 9 Grkov, vključno s 3 s celine. Med temi devetimi štirje dolgujejo svoj položaj njihovim dolgotrajnim stikom z Makedonom: Nearchus (#544) in brata Erygius (#302) in Laomedon (#464) so bili dejansko vzgojeni kot Makedonci, in Demaratus (#253) iz Korinta, ki je bil v stiku z dvorom  že iz časov kralja Filipa II.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Eugene Borza »Makedonika«

Vpogled v Aleksandrova imenovanja satrapov pokaže, da so  bili na samo 2.6% odstotkov vseh pozicij imenovani Grki.

V Aleksandrovem cesarstvu je imelo položaj satrapa 52 ljudi. 24 jih je bilo Perzijcev in Azijcev, 23 Makedoncev in 5 jih je bilo Grkov. Med temi 5 sta bila satrapa Nearchus in Sybirtius s Krete. Stasenor je bil s Cipra, Kleomenes iz Nacratiusa v Egiptu in Thoas iz Magnezije na Meandru.

Noben Grk s celine ni nikoli imel položaja satrapa v Aleksandrovem cesarstvu.

 

 

aaaaaaaaaaaaiii

 

    SLOhosting.com priporoča :